Home Andet Hvad kendetegner en NIPT test?

Hvad kendetegner en NIPT test?

0
Hvad kendetegner en NIPT test?

NIPT er en forkortelse for Non-Invasiv Prænatal Test. Det er en særlig form for blodprøve, der er baseret på, at der i den gravides blod findes arvemateriale fra det ventede barn.

Derfor vil du som gravid kunne få forskellige informationer om dit barn ved hjælp af en almindelig blodprøve. Blandt andet kan det give dig en meget præcis vurdering af, om barnet har en høj sandsynlighed for de mest almindelige kromosomafvigelser.

Der er ingen risiko forbundet med en NIPT. Hvis prøven viser, at der er sandsynlighed for kromosomafvigelser, anbefales det at få udført en moderkage- eller fostervandsprøve. Det betyder, at der kan findes falsk abnorme svar, hvorfor det er en god idé at dobbelttjekke.

Hvad bruges NIPT til?

NIPT er en blodprøve, der bruges til at finde de mest almindelige kromosomafvigelser hos fostre. Det er tidligst muligt at få taget denne blodprøve i graviditetsuge 10-11.

I Danmark bliver alle gravide tilbudt en 1. trimesterskanning, hvor der også kan foretages en måling af nakkefoldens tykkelse. Hvis det viser sig, at der er øget sandsynlighed for en kromosomafvigelse, vil den gravide efterfølgende blive tilbudt en moderkageprøve.

Ønsker man ikke dette, kan man i stedet vælge at få lavet en NIPT. Beslutter man sig for dette, skal man være opmærksom på, at en NIPT ofte kun finder en mindre del af kromosomafvigelserne. Med EVITA TEST COMPLETE er det dog muligt at få undersøgt alle 22+2 kromosomer for kromosomafvigelser.

Hvad kan NIPT vise?

NIPT bruges til at vurdere, hvorvidt der er høj sandsynlighed for et foster med kromosomafvigelser. Denne blodprøve finder langt de fleste af alle fostre med trisomi 21 (Downs syndrom), trisomi 18 (Edwards syndrom) og trisomi 13 (Pataus syndrom).

Ganske vist er der ikke noget forkert i at lade en NIPT stå for sig selv. Alligevel anbefales det, at der bliver foretaget enten en moderkage- eller fostervandsprøve, hvis en NIPT viser, at der er høj sandsynlighed for et foster med en kromosomafvigelse.

Viser en NIPT, at der er lav sandsynlighed for, at en gravid venter et barn med kromosomafvigelse, kan man som udgangspunkt stole på dette.

Overvejer du selv at få lavet en NIPT, er der ingen grund til at tøve med dette. Det er en blodprøve, der kan give dig ro i maven i forhold til, om dit barn med høj sandsynlighed har en høj kromosomafvigelse. Desuden er der ingen risiko for hverken dig eller dit barn ved en NIPT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here